Met enig sarcasme merkte de wethouder al op: “Een commissievergadering is niet compleet als we dit stukje Amsterdam niet hebben besproken.” Voor ons de bevestiging dat de droom om de Lutkemeerpolder te behouden en een Voedselpark te ontwikkelen steeds meer steun vindt zowel bij burgers als de politiek.
Want ook afgelopen week spraken Amsterdammers bij de Stopera weer hun zorgen uit tegenover de commissie Ruimtelijke Ordening. Ondanks steeds luider protest gaat de gemeente vooralsnog gewoon door met haar plannen om de Lutkemeerpolder vol te bouwen met distributiehallen. De insprekers werden gesteund door een grote groep burgers die zich met spandoeken voor het stadhuis hadden opgesteld.
Voedselgoeroe en actief Voedselparklid Jeffrey Spangenberg hield als inspreker een krachtig pleidooi voor de commissie om wederom aandacht te vragen voor de aanstaande verdozing van de polder. “De ontwikkeling van een distributiecentrum is een symbool voor ons groeidenken.” Hij vergeleek het met de historische waarde van de grachtengordel waar je grond gaat opofferen voor een parkeerplaats. “Dit bijzondere stukje Amsterdam is de laatste vruchtbare grond van de stad. Volledig vrij van pesticiden. Ga hier zorgvuldig mee om. Want het is van onschatbare waarde richting de toekomst.”
Namens de beweging Grootouders voor het klimaat sprak ook Jelle Teertstra zijn verontwaardiging uit over het beleid dat de gemeente voert waar vooral economische ambities uit blijken. “Laten we eerlijk zijn, het gaat gewoon om geld. En dat maakt alle milieu-overwegen ongeschikt in deze kwestie.” Met name de coalitie, en in het bijzonder D66 kregen ervan langs. Want ondanks mooie beloftes op websites van politieke partijen gebeurt er veel te weinig om een klimaatcrisis nog af te wenden. Hij kan het niet geloven dat alle leden van de coalitie dit een goed plan vinden en noemde het een voorbeeld van oude bestuurscultuur. “De verdozing van de Lutkemeer is een gemiste kans voor vergroening en behoud van uniek cultuurlandschap.”
Maar niet alleen in de Lutkemeer staat de natuur onder druk. Door heel Amsterdam is het tekort aan groen alarmerend. In de zogenaamde Hoofdgroenstructuur (HGS) heeft de gemeente gebieden opgenomen die onmisbaar zijn voor de stad en een belangrijke functie vervullen voor het leefklimaat van Amsterdammers, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De HGS is mede tot stand gekomen door inspraak van betrokken burgers bij de bescherming van een leefbare stad. Echter heeft de wethouder eigenhandig aanpassingen gedaan die bescherming van de HGS ondermijnen, en het bijvoorbeeld makkelijker maken om te bouwen in het groen. Ook dit was een agendapunt tijdens de vergadering waarbij Partij voor de Dieren zich hard maakte voor meer mogelijkheid tot inspraak van burgers.
En zo lang de wethouder grondzaken ook de beschermer is van groen in de stad is de natuur niet veilig. En dat is niet gek. De wethouder heeft een enorme bouwopgave meegekregen, en hij maakt vooralsnog moeizaam vorderingen om de doelstellingen te halen. Een gevalletje belangenverstrengeling? Hoe je het ook wendt of keert, de natuur delft net als altijd het onderspit. De actievoerders die afgelopen woensdag vanuit alle hoeken van de stad voor de Stopera bijeen waren gekomen, stelden het treffend: “Met van Dantzig aan het roer gaat de natuur naar de moer!”