Voedselpark bij Boerenlandbouwconferentie

Natasha van der Hulst spreker bij de Landbouwconferentie

Van dromen en ideeën naar concrete plannen voor een Voedselpark

Workshop Boerenlandbouwconferentie

Op de jaarlijkse Boerenlandbouwconferentie van Toekomstboeren was Voedselpark Amsterdam weer actief aanwezig. De locatie van de conferentie, Ru Pare in Amsterdam Nieuw-West, was nabij Voedselpark Amsterdam. Bovendien sloot de conferentie ook thematisch goed aan bij de thema’s waarmee Voedselpark Amsterdam zich bezighoudt. Volgens de organisatoren en deelnemers die jaarlijks aan de conferentie deelnemen, stond dit jaar, meer dan anders, het sociale aspect centraal.

Hoe kan duurzame landbouw nog meer een thuis worden voor diverse culturen en identiteiten? Wij hebben hiervan een mooi voorbeeld gezien op Boerderij de Meent tijdens de excursie. Op vrijdag gingen we hierover met elkaar in gesprek, vooral tijdens de keynote van kaasmaker Marrit Schakel en haar daaropvolgende workshop “Diversity is always better than monoculture”.

Voedelpark Amsterdam stond ook op het programma. Voor de lunch hebben de initiators Natasha Hulst en Jeffrey Spangenberg een presentatie gegeven en in de avond was er nog een ‘droom en tekensessie’ met landschapsarchitect Bonnie Chopard en stedenbouwkundige Danny Edwards. Met grote landkaarten van de Lutkemeerpolder op tafel vulden mensen de polder in met hun dromen en ideeën. Het was goed om te zien dat mensen, na zo’n lange en volle dag, toch nog energie hadden hier actief in mee te denken.

Van dromen, naar plannen

Een week later deden we samen met 12 ondernemers meteen een eerste stap om de dromen en ideeën van de Boerenlandbouwconferentie ook concreet te maken. Jeroen Wijnen, Danny Edwards en Jeffrey Spangenberg begeleidden deze ‘doordroom’ sessie in de dependance van Pakhuis de Zwijger: New Metropolis Nieuw-West.

Waar vorig jaar onze focus lag op het zichtbaar maken van het maatschappelijk kapitaal, richten we ons nu het menselijk kapitaal. Grote uitdaging is de vraag: Hoe kan je samen invulling geven aan ruimte op een gemeenschappelijke, gelijkwaardige en inclusieve wijze? Een proces dat niet begint bij een eigenaar, maar bij hoeders van het land. Aan de hand van het bekende canvasmodel hebben we de eerste stappen gezet om te werken aan een gemeenschappelijke visie. Er zullen nog meer sessies volgen waarin we step-by-step, co-creëren, onderweg naar de realisatie van Voedselpark 2.0.

Wil je meedenken? Meewerken? Meedoen?

Mail ons dan. We zoeken doorpakkers!

Leave a Reply