Voedselpark of blokkendoos?
Dat was het thema op vrijdag 28 oktober in de talkshow van Nieuw West draait door vanuit Protestantse gemeente De Ark in Amsterdam Slotervaart. Buurtdominee Nellie van Voornveld interviewde daar Maaike Belder, eigenaar van café Flink en initiatiefnemer van Stadskas Tuin van Toorop, Iris Poels van burgerinitiatief Voedselpark Amsterdam en Jeffrey Spangenberg, promotor van Slow Food.
Maaike vertelde over haar plan – drie jaar geleden – om op een plein, te midden van bebouwing bij de Jan Tooropstraat een stadskas aan te leggen. Ze wist buurtbewoners te interesseren voor dit plan en na zo’n 2 jaar lobbyen groen licht te krijgen van de gemeente om haar plannen uit te voeren. Zie voor meer informatie: https://www.eigenhaard.nl/eigen-haard/nieuws/2022/stadskas-tuin-van-toorop-buurtmoestuin-en-ontmoetingsplek-in-slotervaart/
Iris vertelde over de Lutkemeerpolder, waar 43 hectare vruchtbare landbouwgrond dreigen te moeten wijken voor een distributiecentrum en over het burgerinitiatief Voedselpark Amsterdam, dat de bestaande 3ha rondom boerderij De Boterbloem waar nu biologische landbouw wordt bedreven, wil uitbreiden met de aangrenzende 40 ha, tot voor kort onbebouwde, vruchtbare landbouwgrond. Enkele maanden geleden is, tot onbegrip van de deelnemers aan het burgerinitiatief, een ontsluitingsweg in de Lutkemeerpolder aangelegd en zijn al enkele distributie hallen gebouwd. Iris vertelde dat zij en haar collega pleitbezorgers regelmatig inspreken bij raadsvergaderingen en deed een oproep aan het publiek om zich aan te melden als inspreker.
Jeffrey, ooit pleitbezorger van vergeten groenten, benadrukte het belang van het behouden van vruchtbare grond, nu wereldwijd een alarmerend tekort hieraan dreigt te ontstaan. Ook benoemde hij de collectieve verantwoordelijkheid van ons consumenten voor de voortdurende aanwas van distributiecentra: zolang wij voordelig (online) willen shoppen, zullen onze aankopen moeten worden gestald in distributiecentra.
Het publiek nam actief deel aan het gesprek en stelde kritische vragen. De bijeenkomst werd muzikaal omlijst door een driekoppig ensemble van bijzonder getalenteerde, uitstekend op elkaar ingespeelde, jazzmusici, die studeren aan het conservatorium van Amsterdam, op elektrisch gitaar, contrabas en saxofoon.
Het was een erg inspirerende avond, die het voedselpark dichter bij de naburige bewoners heeft gebracht en anderzijds de vrijwilligers die zich inzetten voor het voedselpark nieuwe ideeën heeft gegeven, dankzij de inbreng van het publiek.