Lutkemeer vol bouwen is onlogisch en onrechtvaardig

bas Kok
Bron: rodi.nl | 7 november 2023

Lutkemeer vol bouwen is onlogisch en onrechtvaardig

(Foto: Anita Edridge)

NIEUW-WEST – Vrolijk op de fiets uit Amsterdam-West de polder in om je eigen voedsel kopen. Dat zou toch een ideaal plaatje zijn als je in West of Nieuw-West woont. Land- en tuinbouw is altijd al heel sterk aan de westkant van Amsterdam geweest. Voorbeelden genoeg zoals Natuurpark Slatuinen in de Baarsjes en tuinbouw in kassen in Sloten. “Afgelopen halve eeuw is steeds meer groen verdwenen”, vertelt Bas Kok, schrijver van het boek ‘Op een dag in Nieuw-West’. Maandag 13 november vertelt hij over de Big-Five van Nieuw West, voorafgaand aan de documentaire ‘Meer – De strijd om de laatste akkers van Amsterdam’ over de bouwplannen van de Lutkemeerpolder in Cinema De Vlugt.

Het Voedselpark, een mooi alternatief voor distributiecentra

Bas is geboren en getogen in Nieuw-West. Nu woont hij in Noord. Eén van de onderwerpen in zijn boek is de verdwijning van het groen in buitengedeelte van Amsterdam-West. ‘Dat vind ik wel jammer. Ik vertel in mijn boek hoe dat heeft plaatsgevonden. Elk deel van Amsterdam heeft een landelijk gebied. Zuid heeft Amstelland, Oost de Diemerpolder, Noord heeft Waterland, alleen in West is landelijk gebied opgeofferd aan industrie en Schiphol en binnenkort ook aan distributieloodsen. Niet logisch en niet rechtvaardig”, vindt de schrijver. “Landelijk gebied is prettig en fijn. Inwoners van Nieuw-West en West hebben bijna geen groen langs de stadsrand. Dat is heel belangrijk.”

Hét alternatief

Hij is uitgenodigd door Voedselpark Amsterdam, die hét alternatief voor de bebouwing van de Lutkemeer biedt, om vooraf aan de documentaire te komen spreken. “Aanvankelijk had ik niets te maken met deze groep die zich inzet voor het behoud van de Lutkemeerspolder, maar wel met onderwerp. Ik met een historisch en ruimtelijke blik, het Voedselpark kijkt als Voedseltuin naar de Lutkemeer en dat is een mooie combinatie. Ik zie dat er steeds meer wordt verbouwd in de stad.”

Korte ketens

Vroeger was de gedachte juist om voedsel te produceren in Lelystad of in de Achterhoek. “Maar tegenwoordig denken we anders, moeten we juist korte ketens hebben, dichtbij woningbouw zodat voedsel geen lange route hoeft af te leggen. Door de voedselproductie dichtbij huis te realiseren, creëer je korte ketens. Dat is ook de wens van de gemeente Amsterdam. Het plan om de Luktemeerpolder vol te bouwen met distributieloodsen druist daar helemaal tegenin”, weet Bas. “Een goed langbouwplan levert ook geld op. Een goede voedselketen bij West, betekent bijvoorbeeld weinig uitstoot. Amsterdam kan een stad worden met een grote voedselproductie. Daarmee kun je veel terugverdienen.” Bas vindt dat daar wel eens een maatschappelijke kosten- en batenanalyse op los gelaten mag worden. “Nu heeft corrupt gedrag van de provincie ervoor gezorgd dat de Lutkemeer geen landbouwgebied meer is. Daar worden de bewoners voor gestraft.”

Dwaalspoor

Met zijn boek probeert Bas mensen aan het denken te zetten. “Je moet je verzetten, je moet het alternatief er tegenoverstellen. Garanties heb je niet. Ik denk wel dat de gemeente zich achter de oren moeten krabben om verder te gaan op dit dwaalspoor.” Maandag 13 november begint de film om 20.00 uur bij Cinema De Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125. Kaartjes zijn te krijgen via www.cinemadevlugt.nl. “Kom vooral luisteren en je mening te vormen. Wat is beter voor de westkant van Amsterdam ?” aldus Bas Kok.

Lezing Bas Kok en docu MEER
Op maandag 13 november vertoont Cinema de Vlugt de bekroonde documentaire MEER, die de strijd om de laatste landbouwgrond van de stad volgt. Voorafgaand aan de film zal Bas Kok een lezing verzorgen over het belang van stadslandbouw in Nieuw-West. Kijk voor tickets op de website van Cinema de Vlugt