Ingezonden Brandbrief

Natasha Hulst (initiatiefnemer Voedselpark Amsterdam) schreef de volgende brief aan een PVDA raadslid

Ingezonden Brandbrief Lutkemeerpolder

In het kader van de Red ons groen campagne die we dit jaar voeren, was één van de oproepen aan onze supporters om de Amsterdamse politiek in beweging te krijgen door zoveel mogelijk brieven te sturen aan gemeenteraadsleden.  De sleutel tot het stoppen van de bouwplannen en het wijzigen van het bestemmingsplan in de Lutkemeerpolder ligt namelijk bij de raad. Aan onze oproep is massaal gehoor gegeven, en daar zijn we enorm dankbaar voor. En de brieven blijven binnenstromen.

We delen hier graag de brief die Natasha Hulst, één van de initiatiefnemers van Voedselpark Amsterdam, stuurde naar een van de PVDA-raadsleden. De PVDA vormt samen met D66 en GroenLinks de ‘groenste’ coalitie ooit in Amsterdam.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Beste raadslid,

Onlangs kreeg ik felicitaties omdat we eindelijk de Lutkemeer zouden hebben gered. “De aanhouder wint!” werd er enthousiast geroepen op sociale media. Maar de harde realiteit is anders: de Lutkemeer is nog steeds niet gered; de bouwwerkzaamheden gaan onverminderd door. Ondanks dat jullie eigen gemeentelijke experts tijdens de Joint Fact Finding hebben erkend dat de Lutkemeer geen geschikte locatie is voor een grootschalig distributiecentrum, heeft deze erkenning de plannen helaas niet gestopt.

Veel mensen verwachtten dat de plannen zouden worden geannuleerd. Maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Zelfs als we allemaal zien dat we een grote fout maken, blijkt het voor de coalitie bijna onmogelijk om tegen het systeem in te gaan. Bijna. Het systeem van eindeloze economische groei en een stad die afhankelijk is van grondspeculatie en ontwikkeling om haar financiën rond te krijgen, staat ons allemaal in de weg. Bijna, omdat iemand het lef moet hebben om tegen dit systeem in te gaan. Want zo kan het niet verder. Bastiaan, waarom niet jij?

Mensen vragen vaak hoe het gaat met Voedselpark, en dan zeg ik “goed,” maar de situatie in de Lutkemeer is verre van goed. We hebben bijna 25.000 supporters en een fantastische kerngroep van meer dan 20 toegewijde mensen die zich blijven inzetten voor onze gezamenlijke droom. Ons plan wordt door velen bewonderd en we worden overal uitgenodigd om ons verhaal te delen, zoals nu ook weer bij de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Het is opmerkelijk hoe een goed verhaal, een inspirerende droom, een eigen leven kan leiden, los van de grond waar het moet landen. Dit is niet wat we willen voor Voedselpark, maar het is een patroon dat we steeds weer zien. Dit is het verhaal van duurzaamheid en vooruitgang van de afgelopen 20 jaar. Het landt niet. Dit veroorzaakt frustratie omdat veel mensen aanvoelen dat het niet goed gaat, en velen haken af.

Hoe nu verder? Dromen zijn prachtig en noodzakelijk, maar ze kunnen niet in de lucht blijven hangen; ze moeten ergens landen. Dit vereist niet meer regels of beleid, maar ruimte. Ruimte in het economische systeem, voor gemeenschappen en vooral ruimte in fysieke zin. Grond. Om een groene toekomst te realiseren, moeten deze dromen landen en wortelen. Bas, jij kunt hierbij een verschil maken. Jij kunt helpen deze dromen waar te maken. Stop de bouw en geef Amsterdam die kans.

Met vriendelijke groeten,

Natasha Hulst

Stuur zelf een brandbrief naar de gemeenteraad

Wil je zelf ook een brief sturen naar een gemeenteraadslid? Op deze pagina vind je meer info en een voorbeeldbrief