Het was een winderige dag, 14 juli 2024, de dag van de Franse revolutie, maar het zonnetje scheen en een kleine dertig mensen liepen mee met het 3041e (?) Lutkemeerommetje dat eindigde in een inspirerende voordracht over het Land van Ons. De onmiskenbare Groene revolutie is hier duidelijk zichtbaar, Land van Ons heeft binnen vijf jaar al 22 boeren met aangeschafte percelen land helpen omschakelen naar een biologisch, of ecologisch bedrijf, ook het verschil daartussen kwam aan de orde.
Maar eerst ontvouwde Iris Poels voor het verzamelde gezelschap een gloednieuwe groene/blauwe kaart van Amsterdam. Meer informatie over de kaart vind je op de website van Nature Desks. Zij hield een verhaal over groene inclusieve steden. Londen is bijvoorbeeld een ambitieuze stad op het gebied van groen en werd in 2019 uitgeroepen tot ’s werelds eerste National Park City door de National Park City Foundation. De burgemeester ondertekende daarvoor een charter met de ambitie om de stad groener, gezonder en wilder te maken.
De korte excursie over het land van boerderij de Boterbloem werd geleid door Zoof (acht jaar), die Iris terzijde stond bij de informatie-verschaffing. Eenmaal in de boomgaard van de boerderij gaf zij de aanwezigen een raadsel op: welke boom is hier de oudste? Rondkijkend naar alle grote dikke en overvolle appel- en perenbomen was dat geen eenvoudige opgave. Zoof wees naar een boom die ondersteund wordt door een houten staketsel en zei: die daar, die is even oud als Vincent van Gogh, weten jullie hoe oud dat is?
Het verblijf in de heerlijke groene boomgaard gaf de deelnemers duidelijk energie, gezichten ontspanden. ‘En wat hier zo mooi aan is: iedereen is altijd welkom,’ zei Iris. En verder ging het naar de rand van de akkers, waar projectontwikkelaars van het naastgelegen bouwterrein een lelijke zwart plastic afscheiding aanbrachten langs de drie hectaren grond van de Boterbloem. Om de rugstreeppadden tegen te houden,’ verklaarde Iris. Deze beschermde amfibieën stierven bijna uit, maar laten zich dit jaar in grote getale zien op de biologische akkers.
Iris Poels vertelde nog maar eens ten overvloede dat de grond in de aangrenzende Haarlemmermeerpolder volledig is verzilt en daarom ongeschikt voor biologische akkerbouw. Zij wees op het wuivende graan van bakker Roel, een buurtbewoner die hiervan de meest heerlijke zuurdesembroden bakt. Die worden in het weekend in de boerderijwinkel verkocht. ‘het allergoedkoopste en beste zuurdesembrood van de hele stad,’ aldus een trotse Iris. Zij noemde de website waarneming.nl ‘Scroll eens terug in de tijd op deze website bij locatie Lutkemeerpolder en je ziet hoe waardevol deze polder is voor flora en fauna!’
Over smalle houten planken liep het gezelschap verder de akkers op, eigenlijk al een mini-voedselpark met bedrijven als CSA Pluk en de Stadsgroenteboer, tuinderijen waar je voor zo’n 15 euro per week lid van kan worden. Zij telen voor hun leden veel verschillende groenten, kruiden en bloemen. De focus ligt hierbij op de gezonde en vruchtbare bodem van de polder. Stadsgroentenboer brengt groenten naar de stad. Beide tuinen hebben op dit moment nog ruimte voor meer leden.
De tocht eindigde achterin de boerderijwinkel van de Boterbloem waar vrijwilliger Flip Schrameijer namens Land van Ons een toelichting gaf over zijn groene coöperatie met een kleine dertigduizend leden. ‘Iedereen kan lid worden en bijvoorbeeld bij een verjaardag een stuk grond cadeau doen, beter dan een bos bloemen, toch?’ vertelde hij. Met het geld koopt Land van Ons grond op, waarmee ze de biodiversiteit en het landschap herstellen. De boeren die zij door uit te pachten helpen met omschakelen, zijn biologisch of ecologisch bezig, bij dat laatste wordt de hele invloed op de planeet meegenomen. ‘Onze ambities zijn torenhoog en onhaalbaar,’ verklaarde Flip Schrameijer. ‘Maar dat is juist nodig’. Land van Ons helpt mee de Lutkemeerpolder kopen. Zij kunnen nog veel meer leden gebruiken. Wil je weten hoe je lid kunt worden, bekijk dan de website van Land van Ons. Zegt het voort!
Thema: Bodem / Regeneratieve Landbouw – Lutkemeerommetje
Opmerking: Het zeeklimaat van Amsterdam en onze bodem bepalen wat we op ons land kunnen verbouwen. In de Lutkemeerpolder ligt de laatste vruchtbare zeekleigrond van Amsterdam, wat betekent dit voor ons?
Thema: RE-NATURE Lutkemeerommetje
Op 21 september geeft Iris Poels een presentatie over de Lutkemeerpolder/Voedselpark Amsterdam op het RE NATURE Festival in Ruigoord. Voor meer informatie, bezoek RE NATURE Festival. Het Lutkemeerommetje sluit hierop aan en vindt de volgende dag, 22 september om 13.00 plaats.
Thema: Voedselpark Amsterdam voor en door bewoners
Voedselpark Amsterdam is onderdeel van 24H Nieuw-West. In de namiddag is er een vertoning van de prijswinnende documentaire “MEER” bij Cinema De Vlucht (details volgen) – MEER INFO