Voedselpark Amsterdam: Brede welvaart en Nieuw-West

Bijdragen van Voedselpark Amsterdam aan Brede welvaart en Nieuw-West

Op 3 juli 2024 werd in de Raadscommissie RO het verslag “Verdiepend Gesprek of Joint Fact Finding Lutkemeerpolder” besproken. Tijdens deze sessie werd door de PVDA opgemerkt dat de sociale paragraaf miste: “Wat kan Voedselpark Amsterdam voor (de bewoners van) Nieuw-West betekenen?”. Deze vraag wordt beantwoord in de paragraaf geschreven door Lucie Snoeker. In dit artikel leest u daarvan een korte samenvatting.

In de nieuwsbrief van 1 december vind je het hele artikel.

Voedselpark Amsterdam draagt op maar liefst op 28 manieren bij aan de uitdagingen waar zowel Amsterdam als Nieuw-West voor staan. De plannen van Voedselpark Amsterdam sluiten aan bij zowel de doelstellingen van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West (NPSNW) als bij het Beleid Brede Welvaart Amsterdam. Het project ondersteunt onder andere de thema’s leefomgeving, werk, duurzaamheid, inclusiviteit en gelijke kansen, en heeft daarmee een directe impact op de sociale en ecologische infrastructuur van de regio.

Voedselpark Amsterdam: Een concreet plan voor de Lutkemeerpolder

Het plan “Voedselpark Amsterdam: Oogst voor de Toekomst” legt de basis voor de realisatie van deze doelstellingen. Het draagt bij aan de doelen op het gebied van gezond voedsel, duurzame (circulaire) economie, ecologisch evenwicht, biodiversiteit, en versterking van de sociale infrastructuur van Nieuw-West, en realiseert daarmee niet alleen de prioriteiten van het NPSNW, maar ook de beleidsdoelen van de gemeente Amsterdam voor Brede Welvaart.

Brede Welvaart en de 8 thema’s

Om de bijdragen van Voedselpark Amsterdam concreet te maken, hebben we de 28 punten die we realiseren, gerubriceerd onder de 8 thema’s die de Brede Welvaart bestrijken. Deze thema’s zijn het uitgangspunt voor beleid dat de stad zowel economisch, sociaal als ecologisch duurzaam wil maken. De thema’s zijn vastgesteld door de drie planbureaus van Nederland: het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Voedselpark Amsterdam speelt een cruciale rol in het realiseren van deze brede maatschappelijke doelstellingen voor Amsterdam en Nieuw-West. Binnenkort , begin december 2025 is er toegezegd, komt de wethouder met een antwoord op de vraag of er meer land voor stadslandbouw beschikbaar is. Of het mogelijk is om minder bedrijfshallen te bouwen. Wij denken van wel. Wij denken dat dit een enorme winst zou zijn voor onze stad. We wachten de reactie van wethouder van Dantzig af. In het voorjaar van 2025 zal hierover een debat zijn.

Inspreken in de raad

Bekijk de aflevering van Knooppunt TV – De Raadmaat met een diverse samenstelling van allerlei insprekers. Let vooral ook op de reacties van de raadsleden en…..de oorverdovende stilte van D66.