6 maart Red ons groen actie Zuidas

6 maart - Grote protestactie Amsterdammers tegen vastgoedontwikkelaars die wel de baten verdienen maar niet de lasten dragen

Buitenlands geld vertrapt Amsterdams groen

Op 6 maart tussen 12 en 14 uur zal burgerbeweging Red Ons Groen de Zuidas overnemen. Bezorgde burgers zullen op het Gustav Mahlerplein bij Station Zuid protesteren tegen vastgoedontwikkelaars die met buitenlandse investeerders enorme distributiecentra bouwen op onze schaarse grond en groen.

Overal in het land worden groen en grond opgeofferd voor enorme grijze dozen. Niet in de eerste plaats vanwege de vraag naar bedrijfsruimte maar vooral aangejaagd door veelal buitenlandse investeerders die actief kapitaal in grond en vastgoed steken voor rendement. Nederland heeft nu al twee keer meer distributiecentra per persoon dan Duitsland.

Lutkemeerpolder

De directe aanleiding voor de actie is het dreigende scenario in de Lutkemeerpolder (Amsterdam). Proptimize BV, gevestigd op de Zuidas, wil een distributiehal van 55.000 m2 bouwen op de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam. Voor investeringsmaatschappijen zoals deze is geen groen veilig, en elke onbebouwde vierkante meter betekent meer rendement. Deze grootschalige ontwikkelingen bedreigen niet alleen het groen, maar ook de leefbaarheid van bewoners in Amsterdam Nieuw-West.

“We roepen iedereen die ons groen een warm hart toedraagt op om naar Station Zuid in Amsterdam te komen op 6 maart. Red de Lutkemeerpolder van de nietsontziende bouwlust van investeringsmaatschappijen. Stop de verdozing, red ons groen!” aldus een van de initiatiefnemers Alies Fernhout.

De protestactie start om 12 uur op het Gustav Mahlerplein met sprekers, een theatrale actie die de bedreiging van onze groene leefomgeving symboliseert. De dresscode is Business-sjiek. Voor deelname aan de actie kunnen mensen zich inschrijven via de website: www.redonsgroen.nl/agenda of door te mailen naar info@redonsgroen.nl.

Red ons groen

De actie vindt plaats in het kader van de Red Ons Groen campagne van Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer en wordt ondersteund door een grote groep betrokken burgers, milieuactivisten en meer dan 40 groene partners waaronder Urgenda, Patagonia en Land van Ons. Meer info: www.redonsgroen.nl.

Pers:
Persvertegenwoordigers zijn van harte welkom om bij de actie aanwezig te zijn en verslag te doen van het protest. Er is een persbijeenkomst op locatie om 13:30.

Voor vragen kunt u terecht bij onze perscoördinator:
Jeroen Wijnen, 0630070120, info@redonsgroen.nl