Over Voedselpark Amsterdam

Een plek waar stad, landbouw en natuur samenkomen

Onze missie

De Lutkemeerpolder is de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam. Hier starten we een agro-ecologisch landschapspark waar duurzame voedselproductie, natuurherstel en gemeenschapswelvaart hand in hand gaan.

Samen met boeren, ondernemers en bewoners maken we van deze unieke plek een voorbeeld voor een nieuwe regeneratieve economie waarin lokale producten, kennis en middelen op een duurzame manier worden ingezet voor de regio en zo bijdragen aan een groene, toekomstbestendige stad.

Versterken en verbinden van gemeenschappen

Tijdlijn

De strijd om de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam kent inmiddels een lange historie. De afgelopen jaren is het verzet tegen de geplande distributiecentra geïntensiveerd en steun voor behoud van de Lutkemeerpolder alleen maar gegroeid. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die er sinds 2018 hebben plaatsgevonden.

2018

Behoud Lutkemeer

Platform Behoud Lutkemeer wordt opgericht en voert actief campagne vóór behoud van de Lutkemeerpolder, en tegen het bouwen van distributiehallen op de laatste zeekleigrond van Amsterdam.

2018

2020

Publieke steun voor behoud

Meer dan 8.000 Amsterdammers tekenen de petitie voor behoud van de Lutkemeerpolder als agrarisch en natuurgebied.

2020

2021

Wel of niet vestigen in de Lutkemeer?

Albert Heijn trekt haar plannen om een groot distributiecentrum te vestigen in de Lutkemeerpolder terug.

2021

2022

Start burgerinitiatief Voedselpark Amsterdam

Voedselpark Amsterdam ontwikkelt een concreet en haalbaar plan om de Lutkemeerpolder te ontwikkelen tot een agro-ecologisch landschapspark.

2022

2022

Crowdfunding

Via crowdfunding wordt €500.000 opgehaald voor behoud van de Lutkemeerpolder en ontwikkeling van een voedselpark.

2022

2022

Geef de bodem jouw stem

Voedselpark Amsterdam start de actie Geef de bodem jouw stem om publiek aandacht te vragen voor de situatie in de Lutkemeer. Met bijdragen van cabaretier Hans Sibbel en dichter Jörgen Gario UNOM.

2022

2023

Documentaire MEER

De documentaire ‘MEER’ vertelt het verhaal van de langdurige strijd om de Amsterdamse Lutkemeerpolder. Bekijk ‘m hier.

2023

2023

Met de kennis van nu

Voedselpark Amsterdam organiseert een sessie met betrokken Amsterdammers, diverse experts en gemeente Amsterdam om met de kennis van nu naar de situatie in de Lutkemeerpolder te kijken. Lees meer

2023

2024

Red ons groen

In samenwerking met tal van groene organisaties en burgers wordt de Red ons groen campagne gelanceerd. Grote en kleine publieksacties, veel aandacht op diverse media en een campagnevideo met BN’ers leiden tot 25.000 steunverklaringen.

2024

2024

Joint Fact Finding

Voedselpark Amsterdam doet een handreiking richting de gemeente Amsterdam om op basis van feiten en transparantie te komen tot een eerlijke afweging over een bestemming voor de Lutkemeerpolder: bedrijventerrein of landbouw. Na de Joint Fact Finding geeft de gemeente toe dat de Lutkemeer niet geschikt is voor stadslogistiek. Lees meer

2024

2025

Prijsvraag Kavel N5

Gemeente Amsterdam stelt ongeveer 10ha. beschikbaar voor stadslandbouw en natuur. Via een tender kunnen partijen zich inschrijven met een plan. Voedselpark Amsterdam – in samenwerking met verschillende ondernemers – doet uiteraard mee.

2025

Team

Het team achter Voedselpark Amsterdam

Maak kennis met Voedselpark Amsterdam