Een eetbare oase

wilplukboeket

Een eetbare oase

wilplukboeket

Paardenbloem, kleefkruid, hondsdraf, zuring, look-zonder-look, dovenetel, brandnetel, zevenblad; er groeien ontzettend veel wilde kruiden in de Lutkemeer. Wist je dat je al deze planten kan eten? 

Vandaag kwamen we samen in de polder waar Roos (kok en bakker) en Anna (student erfgoed) een workshop geven over eetbare wilde planten en verschillende bereidingen.  

Er komen drie verschillende conserveringstechnieken aan bod waarbij zuurstof en/of vocht wordt ontnomen, zodat bacteriën niet de kans krijgen de planten af te breken.   

We gaan allemaal opzoek in het veld, langs de bomen en in de bermen om eetbare planten te zoeken. En wat vinden we er veel! 

Jildou en Rick waren nog nooit in de Lutkemeerpolder geweest, maar lazen over de workshop op instagram en zijn benieuwd naar al het eetbaars dat ze kunnen vinden in de polder. Jildou: “Ik wil de natuur gewoon opeten!”. Ze vinden het leuk om te leren wat er groeit en wat er eetbaar is.  

We gaan aan de slag met onze oogst en maken een grote salade van wilde bladeren en bloemen. Ook maken Roos en Anne een gelei van paardenbloemen, lekker voor op brood, op taart, of te gebruiken als limonade! Bloemetjes van de dovenetel, madelief, paardenbloem en hondsdraf worden op zuur gelegd. Zo zijn ze langer te bewaren en worden ze een lekkere frisse toevoeging voor bijvoorbeeld salade.  

Iedereen is erg enthousiast! En het meest verrassende om te leren? Jildou: “Dat je kleefkruid kan eten. Kleeft dat niet helemaal aan je gehemelte vast?!”  

Leave a Reply