Toevluchtsoord voor zeldzame vogels in gevaar

Paapje
De Lutkemeerpolder

Een toevluchtsoord voor zeldzame vogels in gevaar

Paapje

In de schaduw van de drukke stad ligt nu nog een rust-, schuil en broedplek voor de kwetsbare natuur – de Lutkemeerpolder. De polder, is niet alleen een oase van rust, maar ook een cruciaal leefgebied voor zeldzame vogels. De toekomst van dit vogelparadijs staat op het spel. Zal dit leefgebied binnenkort echt worden vernietigd zodat er een industrieterrein kan worden gebouwd?

De Lutkemeerpolder kent tientallen speciale bewoners waaronder het Paapje, een vogelsoort die prijkt op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Het paapje is een broedvogel die huist in kruidenrijke, open graslanden en op de grond een meestal goed verborgen nest bouwt. In de Lutkemeerpolder vindt deze schoonheid nu een veilig onderkomen. Maar voor hoe lang nog? 

Het zijn de partijen: SADC (Schiphol Area Development Company), de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam (met name GroenLinks, PVDA en D66) die de vernietiging van dit bijzondere gebied nog kunnen stoppen. Hun plannen hebben een blijvende schadelijke impact op de leefomgeving van mens én dier in en rondom de Lutkemeerpolder. Eind september staat de Lutkemeerpolder weer op de agenda in de commissie Ruimtelijke Ordening. Wat gaat de politiek dan doen?

Wat kun jij doen?

Iedereen die begaan is met natuurbehoud en de prachtige vogels in de Lutkemeerpolder kan zijn stem laten horen. Een uitstekende gelegenheid om meer te leren over de vogels is donderdag 21 september “Broedplaats Amsterdam: Samen Leven Met Vogels” in Pakhuis de Zwijger.

Een andere organisatie die zich met hart en ziel inzet voor de bescherming van deze bedreigde vogelsoorten is Vogelbescherming Nederland. Ze maken zich sterk voor natuurbehoud en hebben hun pijlen gericht op het beleid van de overheid.

Dus, wat kan jij doen om te helpen? Kom in actie! Laat je stem horen. Heb je zelf vogelwaarnemingen gedaan in de Lutkemeerpolder? Deel ze met de wereld en draag bij aan het monitoren van onze vogelpopulatie via [deze link](https://waarneming.nl/locations/13760/observations/).

Of stuur vóór 15 september een bericht naar de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente en spreek je uit voor behoud van de polder.

De Lutkemeerpolder is niet alleen een plek waar zeldzame vogels vliegen, maar ook een plek waar de hoop op een betere toekomst voor de natuur levend wordt gehouden. We kunnen er nu nog voor zorgen dat deze oase van biodiversiteit behouden blijft voor toekomstige generaties.

Samen kunnen we een verschil maken. Kom in actie!