Terugblik Amsterdammer van het jaar

Net geen Amsterdammer van het jaar maar enorm trots op de erkenning en steun van onze trouwe achterban

Tweede plek voor Voedselpark, 'Meester Kwame' van stichting SPE een prachtige winnaar!

Het was ongekend spannend afgelopen zaterdag tijdens de uitreiking van de titel ‘Amsterdammer van het jaar’. Voorzitter Marcel La Rose zei voor de bekendmaking dat het aantal stemmen enorm dicht bij elkaar zat. Niets bleek minder waar. Uiteindelijk werd Voedselpark tweede met slechts negen stemmen verschil. Onze felicitaties gaan naar winnaar Kwame Agyapong-Ntra, ook wel bekend als Meester Kwame. Hij doet geweldig werk met Stichting SPE en dat hij ‘Amsterdammer van het jaar’ werd, is wat ons betreft meer dan verdiend.

Voedselbosplan

De titel ‘Amsterdammertjes van het jaar’ ging naar het Voedselbosplan van het Kinderpersbureau Kikkerpedia. Het plan is door een grote groep leerlingen van verschillende Amsterdamse scholen tot stand gekomen. Met hun plan om in en rond Amsterdam voedselbossen te realiseren, willen ze de stad vergroenen en armoede in de stad bestrijden. Wij hopen met het Voedselpark in de Lutkemeer een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan dit fantastische plan.

Burgerkracht

Wij zijn enorm trots op alle steun die we hebben ontvangen, en dat we onderdeel mogen zijn van deze gemeenschap. Wat een burgerkracht groeit er in de stad. Zo veel geweldige mensen en initiatieven. Stuk voor stuk Amsterdammers die zich met hart en ziel inzetten om Amsterdam elke dag een beetje mooier te maken. Hun betrokkenheid inspireert en is van ongekende waarde voor Amsterdam.

Dit geeft ons weer veel energie, en we zetten onze missie natuurlijk gewoon voort. De gemeente Amsterdam wil namelijk (nog steeds) een distributiecentrum bouwen op 42 ha! aan de rand van Nieuw-West, de laatste vruchtbare landbouwgrond van de stad. De Lutkemeerpolder. Bijna 5 meter onder zeeniveau is het nu één van de koelste plekken in de stad. Hier bouwen is simpelweg een klimaatzonde. Steeds meer Amsterdammers realiseren dat deze plek een beter lot verdient. Dat Amsterdam deze plek verdient. Met de huidige plannen verdienen alleen investeerders aan deze bijzondere grond. Terwijl het van en voor de Amsterdammer zou moeten zijn.

Terwijl onze prachtige stad groeit en het klimaat verandert, is er juist behoefte aan meer groen, niet minder. We hebben ruimte nodig om te ademen, om verkoeling te vinden, om lokaal voedsel te verbouwen. De Lutkemeerpolder biedt die ruimte.

Onze vraag aan alle Amsterdammers is dan ook: In wat voor stad willen we wonen? Wat hebben wij echt nodig? Nog meer grijze distributiedozen, of een Voedselpark waar duizenden Amsterdammers kunnen profiteren van lokaal geteelde groenten en fruit, waar ruimte is voor onderwijs en creativiteit?

Het is nog niet te laat! Er ligt een serieus plan: Voedselpark Amsterdam. We roepen de gemeente nogmaals op om hierover met elkaar in gesprek te gaan en samen te kijken naar hoe het wél mogelijk is.

We nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen in de polder. Kom met eigen ogen zien hoe bijzonder deze plek is. En stel je voor wat we hier kunnen bereiken voor de bewoners van Nieuw-West en de rest van Amsterdam.

Wij geloven erin. Grijp deze kans!

Leave a Reply