Lutkemeerbezoeker: ‘We willen alleen dozen met duurzaam lokaal voedsel’

Lutkemeerbezoeker: 'We willen alleen dozen met duurzaam lokaal voedsel'

Een gigantische opkomst bij onze rondleiding van zondag 26 februari door de Lutkemeer. Een van de belangstellenden schreef een kort verslag van zijn bezoek aan de polder.

Vele enthousiaste maar ook bezorgde Amsterdammers waren afgelopen zondagmiddag op bezoek in de Lutkemeerpolder voor een rondleiding. De aftrap werd gedaan door Iris Poels, die op krachtige wijze haar verhaal deelde over de geschiedenis van het gebied, de hoge (natuur)waarde en de laatste stand van zaken met betrekking tot de ruimtelijke procedures rondom de realisatie van een grootschalig distributiecentrum.

Een mooi groepsgesprek
Kern van haar betoog ging over een falende overheid, die geen gehoor geeft aan de wensen van vele Amsterdammers om de Lutkemeerpolder te ontwikkelen tot een groene, veerkrachtige en sociale ontmoetingsplaats voor iedereen. Er ontstond een mooi groepsgesprek onder de deelnemers, waar goede ideeën, duidingen van de situatie en een gezonde dosis actiebereidheid elkaar afwisselen. 

De rondleiding in het gebied leidde ons langs enkele kleinschalige groentetelers, wat een mooie indruk opleverde over de potentie van Voedselpark Amsterdam.

Stel je toch eens voor…
Stel je toch eens voor dat deze regeneratieve en innovatieve vormen van landbouw de hele Lutkemeerpolder bestrijken en bijdragen aan gezond voedsel voor amsterdammers, biodiversiteit, hittebestendigheid, waterberging en sociale cohesie! 

Extra pijnlijk is dan ook om te constateren dat de gemeente en provincie op papier mooie doelstellingen hebben op vele duurzaamheidsthema’s, maar dat in de praktijk economische belangen de boventoon voeren bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Het is nog niet te laat
De rondleiding werd afgesloten met een nadrukkelijke oproep: verspreid a.u.b. dit verhaal, hang posters op, schrijf brieven naar politici en bel media! Het is nog niet te laat.

Het geluid was duidelijk, wij erkennen onze eenheid met het leven in de natuur. De enige dozen die wij willen, zijn dozen met duurzaam lokaal geproduceerde groenten en fruit voor de Amsterdammer.

De volgende ommetjes zijn zondag 26 maart en zondag 23 april. Bekijk onze agenda voor de laatste informatie.

Leave a Reply