Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2024

Voedselpark onderdeel van publieksprogramma met thema 'Nature of Hope'

Voedselpark Amsterdam Belicht op IABR 2024

Van 29 juni tot 13 oktober 2024e vindt de elfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) plaats met het thema “Nature of Hope”. Deze editie omvat een hoofdtentoonstelling in het Nieuwe Instituut, een uitgebreid publieksprogramma en een groene route langs zogenaamde Botanical Monuments door heel Rotterdam.

Het publieksprogramma van “Nature of Hope” richt zich op diverse vormen van bestaande kennis en praktijken die de ontwerpdiscipline willen veranderen. Het programma bestaat uit een reeks evenementen, lezingen, workshops, excursies en andere activiteiten, deels georganiseerd in de Practice Place. Hier kan de architectuurgemeenschap samenkomen om de transformatie van de praktijk te bespreken.

Visionair en sociaal alternatief

Voedselpark Amsterdam is ook gevraagd om onderdeel te zijn van deze editie. Filmmaker Roel van Tour heeft een film gemaakt waarin Esther Turnhout Universiteit van Twente en Natasha Hulst worden geïnterviewd over de impact en visie van het voedselpark.

In de korte film “Managing Green Infrastructures – Commoning Green Infrastructures” worden twee concurrerende visies op land, voedsel, natuur, economie en mensen belicht. Voedselpark Amsterdam wordt hierin gepresenteerd als zowel een visionair als sociaal alternatief, dat strijdt tegen de technocratische en economische logica die het Lutkemeerpoldergebied bedreigt. Deze film is onderdeel van de tentoonstelling in het Nieuwe Instituut en benadrukt de ecologische en sociale waarde van initiatieven zoals Voedselpark Amsterdam.

Bezoek de IABR

De focus van deze editie ligt op de combinatie van hoop en natuur, voortkomend uit het besef dat de relatie met de grond en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen moet veranderen. Bekijk de volledige agenda van het publieksprogramma op de website van IABR om deel te nemen aan de diverse activiteiten en meer te leren over hoe architectuur kan bijdragen aan een ecologisch evenwichtige toekomst.