Terugblik Zuidas protest 6 maart

De vlammende toespraak van Alies Fernhout tijdens het Zuidas protest op 6 maart

Hier kan ook nog wel een doos

Hier kan ook een doos! Dat is wat ze denken. In rafelranden, in groene scheggen, op landbouwgrond. Op je voetbalveld, naast je dorp of je moestuincomplex. Want grond is geld. Vastgoed is rendement. Als het aan projectontwikkelaars en investeerders ligt, is heel Nederland een potentieel bouwterrein. Niet vanuit noodzaak, maar gericht op winst. .

Wie dat doen? We staan niet voor niets op de Zuidas. Hier hebben de projectontwikkelaars hun virtual offices om investeerders te imponeren. Hier zitten de notarissen en advocatenkantoren die meewerken om de deals zo lucratief mogelijk te maken.

Hier kan ook een doos! Zo zien zij de wereld om zich heen. Als een speelveld waar je iedere kans moet grijpen om geld te verdienen. Voor vele tientallen miljarden is er de afgelopen jaren grond gekocht in Nederland om distributiecentra te bouwen. Allemaal miljarden afkomstig van buitenlandse investeerders.

Hier kan ook een doos! Dat dacht Proptimize BV toen ze samen met investeerder Highbrook in de Lutkemeerpolder kwamen. De laatste vruchtbare grond van Amsterdam. Een weids uitzicht, groene scheg, biologische landbouw, recreatie en wateropvang gebied. Een belangrijke plek voor duizenden Amsterdammers.

Hier kan ook een doos! Dat dacht de gemeente Amsterdam toen zij de Lutkemeerpolder in de uitverkoop deden en naarstig op zoek gingen naar bouwers. Een overheid die zich als projectontwikkelaar manifesteert In plaats van echt groene en sociale keuzes maken

Hier kan ook een doos! Groen wordt bestemd naar bouwgrond en de boekwaarde stijgt enorm. Kassa! En het wordt nog gekker. De vervolgredenering: niet bouwen kòst geld. De kans om geld te verdienen en rendement te maken is er immers. Die winsten niet verzilveren -zeker als de opbrengst al is ingecalculeerd- is financieel verlies

Hier kan ook een doos! Trekken we die redenering door? Waarom dan niet bouwen in het Vondelpark, op de Dam, in het IJ, op het groen van de Zuidas. Zet maar neer die doos. Zonde om dat geld te laten liggen tenslotte.

Hier kan ook een doos! Dat wil Proptimize, 55.000 m2 in de Lutkemeerpolder. Op die vruchtbare grond. Die belangrijke plek voor wateropvang. Huurders voor de doos zijn er mondjesmaat, maar zullen uiteindelijk vast komen. De vraag wordt immers gecreerd en elders komt weer een verouderd bedrijventerrein in het slop.

Hier kan ook een doos! Maar daar zal het niet bij blijven: het verkeer gaat in de Lutkemeerpolder een logistiek probleem opleveren. De toerit naar de A9 zal verbreed moeten worden en uiteindelijk zal een afrit naar de A5 – dwars door de Osdorperpolder- weer op de agenda komen.

En dat is het grote probleem. Van het een, komt het ander. Het is gericht op groei. Groei van kapitaal. Groei van consumeren.

Stop met dat gedoos! Daarom staan we nu hier. Omdat we deze groei een halt toe moeten roepen. Kapitaal kent geen grenzen en investeerders zullen altijd op zoek blijven naar mogelijkheden dit kapitaal te laten groeien. Er moet een wissel om . Wij staan voor een economie van het genoeg. Geef de grond aan de gemeenschap en gebruik deze waar het al eeuwenlang voor is gebruikt: voedselproductie met zorg voor de bodem.

Red ons groen. Weg met grijs. Stop de verdozing. Red de lutkemeerpolder. Steun ons op red ons groen.