Afgelopen week kwamen zo’n 100 mensen samen voor een inspirerende middag met de lezing “Small is Beautiful” van schrijfster en activiste Helena Norberg-Hodge. Het evenement werd georganiseerd door Schumacher Labs, MijnStadstuin en Voedselpark Amsterdam en bracht mensen samen die zich bezighouden met de vraag hoe we een lokale, ecologische en rechtvaardige samenleving kunnen opbouwen.
De middag begon met een rondleiding door het Voedselpark, een inspirerend voorbeeld van lokale, ecologische landbouw. De wandeling door de tuinen en akkers maakte zichtbaar wat mogelijk is als een gemeenschap samenwerkt, maar ook hoe deze wordt bedreigd door financiële belangen. De gesprekken die onderweg ontstonden, waren rijk aan ideeën over het belang van lokale voedselproductie en gemeenschapsgedreven initiatieven.
In haar lezing deelde Helena Norberg-Hodge haar visie op “Small is Beautiful”: kleinschalige, lokaal verankerde economieën waarin gemeenschappen en ecologie centraal staan. Ze benadrukte het belang van “big picture activism”—het zien van de samenhang tussen sociale, economische en ecologische kwesties. Daarbij pleitte ze voor verzet tegen de destructieve krachten van de globale economie, die lokale gemeenschappen onder druk zet en natuurlijke bronnen uitput. De bedreiging van de Lutkemeerpolder door geplande bebouwing is hier een treffend voorbeeld van. Terwijl de gemeenschap strijdt om deze vruchtbare landbouwgrond te behouden voor gezonde voedselproductie en biodiversiteit, dreigt deze plaats te maken voor industrieterreinen gericht op financiële winst. Dit conflict onderstreept hoe de mondiale economie de lokale economie kapotmaakt.
De middag bood ruimte voor een diep gesprek over de soorten organisaties die nodig zijn voor een toekomstbestendige samenleving. Er werd nagedacht over de mogelijkheid om een nieuw soort Schumacher College te ontwikkelen—een plek voor leren en actie, geworteld in lokale gemeenschappen en gericht op de grote uitdagingen van onze tijd.
Het event was alleen mogelijk dankzij de inzet van velen. Iedereen die een kaartje kocht, droeg bij aan de realisatie. Een team van 15 toegewijde vrijwilligers werkte hard aan de organisatie—van logistiek tot catering en opbouw. Deze collectieve inspanning zorgde niet alleen voor een geslaagd evenement, maar liet ook zien hoe krachtig gemeenschapsactie kan zijn.
Na afloop was iedereen uitgenodigd om mee te gaan eten bij Testtafel bij De Sering. Meer dan 20 mensen sloten aan en genoten van heerlijk vegan eten en fijne gesprekken. De Sering is zelfs genomineerd voor de Vegan Awards (stem hier tot 6 oktober!). Het diner was een mooie afsluiting van een inspirerende dag, met nieuwe verbindingen en verdieping in de thema’s van de lezing.
Samen hebben we laten zien wat mogelijk is wanneer mensen rond een gedeelde visie samenkomen: een toekomst waarin kleinschaligheid, verbondenheid, en zorg voor elkaar en de aarde centraal staan. “Small is Beautiful” was een belichaming van deze ideeën en een uitnodiging om verder te bouwen aan een samenleving waarin lokale economie wordt beschermd en gemeenschappen sterker worden.