Voedselpark Amsterdam wint tender en krijgt voet aan de grond in de Lutkemeerpolder
Dolenthousiast waren we toen we hoorden dat Voedselpark is geselecteerd als winnaar van de gemeentelijke tender voor locatie N5. Het geeft ons de fantastische kans om op 9,5 hectare een start te maken met Voedselpark Amsterdam. We zijn naar aanleiding van dit geweldige nieuws overladen met positieve reacties, waarvoor we graag onze dank willen uitspreken. De enorme steun die we al jaren krijgen, en die alleen maar gegroeid is, geeft veel energie om van Voedselpark een succes te maken.
De toewijzing van kavel N5 aan Voedselpark Amsterdam is een belangrijke erkenning, waarmee we ook letterlijk voet aan de grond krijgen in de Lutkemeerpolder. Daarmee biedt het ook weer kans voor het behoud van de waardevolle landbouwgrond in de Lutkemeerpolder zelf waar we ons al sinds 2021 voor inzetten.
We hopen dat dit project een eerste stap is om ook de resterende +/- 40 hectare van de Lutkemeerpolder te behouden voor duurzame stadslandbouw. Op dit moment wordt deze grond nog steeds bedreigd door plannen voor nog meer distributiehallen. Onze inzet voor de Lutkemeerpolder gaat dus onverminderd door en jouw steun blijft hard nodig!
Kavel N5 vs. Lutkemeerpolder: wat is het verschil?
Voedselpark Amsterdam zet zich al jaren in voor behoud van 43 hectare grond in de Lutkemeerpolder, waar de gemeente distributiehallen wil bouwen. Deze plek is uniek in Amsterdam vanwege de onbespoten, vruchtbare zeekleigrond die uitermate geschikt is voor landbouw.
Kavel N5 ligt aan de rand van de Lutkemeerpolder en heeft altijd een landbouwbestemming gehad. Daarom stond dit kavel niet centraal in de acties van Voedselpark Amsterdam. De bodemkwaliteit van kavel N5 is minder goed dan die van de aangrenzende kavels, omdat hier wel landbouwgiffen zijn gebruikt. De rest van de grond in de Lutkemeerpolder is daarentegen altijd biologisch beheerd door de Boterbloem, zonder gebruik van pesticiden.
Feiten en cijfers
Huidige stand van zaken
Sinds 2021 zet Voedselpark Amsterdam zich in voor behoud van 60 hectare waardevolle landbouwgrond in de Lutkemeerpolder. Daarvan
- is ruim 20 hectare al bebouwd of vergund aan ontwikkelaars.
- is nog 40 hectare over dat we kunnen redden.
- grenst een groot deel direct aan ons nieuwe kavel N5.
Kavel N5
- 9,5 hectare grond aan de rand van de Lutkemeerpolder.
- Al in 2005 door de gemeente aangewezen als stadslandbouwlocatie.
- Eind 2024 kondigde de gemeente Amsterdam een tenderprocedure aan.
- Bodem van mindere kwaliteit door traditionele landbouwpraktijken.
- Het zal enkele jaren duren om de bodemkwaliteit te verbeteren voor biologische landbouw.

Lutkemeerpolder
- 200 hectare aan de westrand van Amsterdam.
- Polder grotendeels ingericht als bedrijventerrein.
- Bevatte in 2021 nog 43 hectare met uitzonderlijk goede bodemkwaliteit voor landbouw.
- Deze kostbare grond is sinds 1870 onafgebroken in gebruik voor landbouw.
- De gemeente wil dit ontwikkelen als logistiek bedrijventerrein.
- Is in eigendom van gemeente Amsterdam en ontwikkelaar SADC bv.

Zelfs nu veel hallen op de reeds ontwikkelde grond nog geen huurders hebben, dreigt de rest van deze waardevolle landbouwgrond verloren te gaan. Onze strijd gaat dus door.
Nieuwe politieke wind biedt hoop
Sinds kort is er meer politieke steun voor stadslandbouw en behoud van grond in de Lutkemeerpolder. Onlangs deed GroenLinks-raadslid Anneke Veenhoff het voorstel om nog meer grond (14 ha.) in de Lutkemeerpolder te behouden voor stadslandbouw. Dat biedt perspectief. Binnenkort staat de Lutkemeerpolder weer op de agenda van de gemeenteraad.
We roepen iedereen op: Blijf ons steunen en volgen bij deze missie. De tender voor N5 hebben we gewonnen, maar de echte uitdaging – het redden van de laatste 20 hectare waardevolle landbouwgrond in de Lutkemeerpolder – ligt nog voor ons. Samen kunnen we zorgen voor een groenere, duurzamere toekomst voor Amsterdam.