13 november – MEER in cinema de Vlugt

13 november in cinema de Vlugt

Filmavond met o.a. MEER en lezing Bas Kok

Filmposter documentaire Meer

Voedselpark Amsterdam presenteert samen met Cinema de Vlugt, niet één, maar twee indrukwekkende documentaires over de unieke groene parel van Amsterdam Nieuw-West. Geboren en getogen schrijver Bas Kok geeft in een korte lezing een introductie op beide documentaires.

Lezing Bas Kok

Voorafgaand aan de docu’s houdt schrijver Bas Kok een korte lezing over de Big-Five van Nieuw West. Bas Kok schreef een boek over Nieuw-West: ”Op een dag in Nieuw-West”, uitgekomen in juni 2023. Nieuw-West was het ‘Westland’ van Amsterdam wat betreft voedselvoorziening. Het landelijk groen in west is in een eeuw tijd weggevaagd. Er ligt daar alleen nog een stukje weiland in de polder. En daar gaan we dan loodsen neerzetten. Terwijl landbouw een ‘oerding’ is voor Nieuw-West. Het is een rijk en uniek stadsdeel, een economische reus. De Big Five van Bas kunnen de toekomst van Nieuw-West vormgeven. Een hoopvol perspectief. Een bedrijventerrein op het laatste stukje landelijk gebied is daarom een misverstand.

Documentaire MEER

We beginnen de avond met MEER, de docu over de strijd van Amsterdammers om de laatste landbouwgrond van de stad. Een film met humor, die onlangs een prijs won, De biologische zorgboerderij ‘De Boterbloem’ van Trijntje Hoogendam moet gesloopt worden en zij verzet zich met hand en tand. Betrokken Amsterdammers voeren steeds hardere acties. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom wordt het bedrijventerrein eigenlijk gebouwd? En zijn er alternatieven?

Filmmaker Bart Melief volgde drie jaar lang de ontwikkeling van het bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder en de protesten daartegen. Met zijn film wil hij deze historische gebeurtenis vastleggen en een monument oprichten voor een kleine polder en haar bewoners in een grote stad.

Première Mini-documentaire: “Lutkemeer – The Last Farm of Amsterdam”

Aansluitend is de première van de (mini) documentaire ” Lutkemeer”. Gemaakt door enkele betrokken stadsreporters en tevens buurtbewoners Marc Pekelharing, Mustafa Bardakçı, en Shirley Nawidjaja, ze laten zien wat het belang is voor het behouden van de Lutkemeerpolder voor de lokale gemeenschap bij de Lutkemeerpolder.

Een ecologische schat in Amsterdam Nieuw-West. Deze prachtige mini-documentaire is gemaakt door gepassioneerde buurtbewoners die, naast de mooie natuur, ook interesse hebben in gezond en lekker eten uit en in de buurt. Ze vertellen je meer over het plan ‘Voedselpark Amsterdam’.

Programma MEER in cinema de Vlugt
Datum: 13 november | Tijd: 20.00 uur

  1. Lezing Bas Kok
  2. Documentaire Meer – The last farm of Amsterdam
  3. Première docu Lutkemeer gemaakt door bewoners Nieuw West

Locatie: Burgemeester de Vlugtlaan 125 1063 BJ Amsterdam
Bestel je tickets je via https://www.cinemadevlugt.nl/film/meer/

Leave a Reply